24/7 Contact: +31 38 4445200                      E-mail:  office@el-tec.nl

 

In samenwerking met Econowind heeft eL-Tec afgelopen week de eerste vaste opstelling van de Ventifoil gemonteerd.

Jan van Dam Shipping uit Spijk heeft de primeur, de MV Ankie is het eerste schip ter wereld met deze duurzame innovatie. Econowind heeft afgelopen jaar de Maritime Innovation Award in de wacht gesleept met de Ventifoil. Door zijn duurzame brandstofbesparende toepassing, was het gekozen tot meest innovatieve innovatie. 

De Ventifoil is een vleugelvormig element dat gebruik maakt van moderne innovaties in aerodynamica die een grote aandrijfkracht creëren in verhouding tot zijn grootte. Slimme zuigkracht is geïntegreerd in de vleugel, wat resulteert in dubbele kracht van de Ventifoil tijdens het reefen wanneer dat nodig is.

Het voordeel van het plaatsen van de Ventifoil in een vaste opstelling, is vooral de mogelijkheid om grotere foils te gebruiken. Grotere foils kunnen een veel grotere voorwaartse kracht produceren en daardoor brandstofbesparing.

De Ventifoils kunnen om de eigen as vouwen en roteren, waardoor het altijd mogelijk wordt gemaakt om toegang te krijgen tot het vrachtruim van het schip de MV Ankie.

Door gebruik te maken van de Ventifoil kan er 1000 liter brandstof per dag bespaard worden op de MV Ankie.

eL-Tec is vanaf het begin aan betrokken geweest bij de ontwikkeling van de Ventifoil en heeft de volledige besturing geëngineerd en geïnstalleerd. Econowind kan de Ventifoils leveren in verschillende maatvoeringen en tevens is er een 40foot container oplossing. In de container is de Ventifoil vrij verplaatsbaar over het schip en kan het uigewisseld worden met meerdere schepen.