Industriële automatisering

Industriële automatisering is bijna niet meer weg te denken. Automatisering zorgt voor meer snelheid en is tegelijkertijd vaak kostenbesparend. Met industriële automatisering kunt u uw processen dus snel en efficiënt laten verlopen. el-Tec is specialist op het gebied van elektrotechnische oplossingen voor industriële automatisering. Van software en panelenbouw tot bekabeling. Van het begin tot het eind.

Contact

Heeft u een vraag over industriële automatisering?

Neem contact op!

Wat is industriële automatisering?

Industriële automatisering houdt in dat processen binnen een industrie worden geautomatiseerd, waarbij mensenwerk vervangen wordt door machines. Hiervoor zijn robots, machines en besturingssystemen nodig. Middels industriële automatisering wordt een constante kwaliteit bewerkstelligd en kan een bedrijf bovendien sneller en meer produceren. In het kader van industrialisatie is industriële automatisering de tweede stap, die volgt op mechanisatie.

Voorbeelden van industriële automatisering

Automatisering werd voor het eerste op grote schaal toegepast in de Amerikaanse auto-industrie. Inmiddels kan eigenlijk geen enkel (productie)bedrijf nog zonder industriële automatisering. Denk maar eens aan de lopende band, het verpakken van producten, metaalproductie, waaronder lassen en snijden en de voedings- en drankenindustrie. Maar ook de kwaliteitscontrole van deze machines geschiedt steeds vaker automatisch, met behulp van data. Hoe groter de productie-aantallen, hoe groter de meerwaarde van industriële automatisering.

Welke technieken worden gebruikt?

Voor het aansturen en controleren van machines zijn diverse technieken en systemen ontwikkeld. Wat van toepassing is, hangt volledig af van het type proces dat geautomatiseerd dient te worden. Een greep uit de mogelijke industriële automatiseringstechnieken:

  • DCS - Distributed Control Systems worden gebruikt binnen de productie-industrie. Het is een controlesysteem, waarmee processen gemonitord en aangestuurd kunnen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het openen en sluiten van kleppen of het aansturen van een pomp.
  • ERP - Een ERP-systeem is software ter ondersteuning van bedrijfsprocessen. Het helpt de diverse administratieve en financiële processen binnen een bedrijf samen te voegen binnen één systeem. Denk bijvoorbeeld aan het beheren van voorraden, waardoor je inzichtelijk krijgt wanneer bepaalde producten bijbesteld moeten worden of welke producten te lang op de plank blijven liggen.
  • Lean manufacturing - Dit sluit deels aan bij het hierboven beschreven ERP, daar het in bepaalde mate ook betrekking heeft op voorraadbeheer. Lean manufacturing kan worden vertaald door ‘slanke productie’ en houdt in dat de productie met zo min mogelijk verspilling gepaard gaat. Alle productieprocessen sluiten dusdanig nauw op elkaar aan, dat u niet met tussentijdse voorraden komt te zitten.
  • MES - Een Manufacturing Execution System is een informatiesysteem, waarmee de productie beheerd wordt. Het systeem houdt exact bij wat er op de werkvloer gebeurt. Bij achterblijvende productiecijfers kan op basis van de data uit het MES worden achterhaald waar het precies misgaat.
  • Motion control - Motion control staat precies voor wat de naam al suggereert: het gecontroleerd verplaatsen van objecten. Om de doorloopsnelheid te bevorderen, is het van belang dat de snelheid van verplaatsing door machines optimaal is.
  • PLC - De Programmable Logic Controller stuurt machines aan met behulp van een microprocessor. De computer ontvangt data en stuurt op basis hiervan signalen naar de machines. Wat de PLC exact moet doen wordt bepaald door hem te programmeren.
  • SCADA - SCADA staat voor Supervisory Control And Data Acquisition en wordt gebruikt voor het inzichtelijk maken van de prestaties van verschillende machines binnen grote industriële systemen. De SCADA verzamelt data, verwerkt deze en kan er een visualisatie van maken. Zo krijgt men inzicht in de verbeterpunten van diverse machines.
  • SFC - De afkorting van Sequential Function Chart: een programmeertaal waarmee PLC’s geprogrammeerd kunnen worden.

Industriële automatisering: van ontwerp tot realisatie

Om uw processen te kunnen optimaliseren, is het belangrijk dat we toepassingen ontwikkelen die naadloos aansluiten op uw specifieke processen. Tijdens het optimaliseren van uw processen werken onze elektrotechnici en engineers daarom nauw samen met u. De optimalisatie begint bij een ontwerp en gaat vervolgens over tot realisatie. Om de kwaliteit van de installatie te waarborgen, wordt deze uitgebreid getest. Voldoet de installatie aan alle eisen, dan volgt de inbedrijfstelling bij u op locatie. Wij optimaliseren uw processen dus van het begin tot eind. Op deze manier bent u verzekert van goede industriële automatisering.

Installatie en service door onze eigen monteurs

Om de kwaliteit van onze oplossingen te garanderen, installeren wij deze in de meeste gevallen zelf. Zo weten we zeker dat de installatie ook daadwerkelijk werkt zoals u in gedachten heeft. Onze monteurs hebben 10kV schakelbevoegdheid en daarnaast zijn wij ISO9001 gecertificeerd. Maar onze dienstverlening met betrekking tot industriële automatisering gaat verder dan dat. Ook nadat de systemen zijn opgeleverd bieden wij u ondersteuning. Heeft u een probleem met uw elektrotechnische installatie? Dan zorgen wij ervoor dat er een ervaren monteur bij u langskomt. Want bij een goed systeem hoort goede service.

De voordelen van industriële automatisering

Zoals eerder genoemd zorgt industriële automatisering voor efficiëntere processen. Dit gaat vaak gepaard met een kostenbesparing. Daarnaast zorgt industriële automatisering ook voor een hogere: - Productiviteit; - kwaliteit; - flexibiliteit; - controle. Dankzij de optimalisatie van uw processen verhoogt u de productiviteit en kunt u de kwaliteit verbeteren. Daarnaast wordt het proces met industriële automatisering ook een stuk flexibeler.

Kostenbesparend en winstverhogend op de lange termijn

Een kanttekening bij het bovenstaande is dat de implementatie van industriële automatisering een aanzienlijke investering vergt. We draaien er niet omheen dat de aanschafkosten voor software en machines niet gering zijn. Bovendien moet uw personeel getraind worden om de apparatuur te te kunnen bedienen. De overgang naar industriële automatisering is dan ook beslist een keuze voor de lange termijn.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Wilt u uw processen optimaliseren met behulp van industriële automatisering? Neem vrijblijvend contact met ons op. Dit kan via 038-4445200 of door een mail te sturen naar office@el-tec.nl. Onze specialisten bespreken graag de mogelijkheden voor industriële automatisering met u. Wellicht dat energiemonitoring ook nog iets voor u kan zijn?

Industriele automatisering