24/7 Contact: +31 38 4445200                      E-mail:  office@el-tec.nl

Meer projecten

Gereformeerde kerk te Hattem

Project: zonnepaneel installatie gereformeerde kerk “De Open Poort”Locatie: Hattem
De gereformeerde kerk De Open Poort in Hattem-Noord is maakt nu gebruik van de zonnestroom. Door gebruik te maken van een unieke dakconstructie, konden er 51 zonnepanelen worden geïnstalleerd. Ongeveer 30 procent van haar benodigde energie wordt nu via zonne-energie opgewekt.


We hebben samen met de opdrachtgever gekeken welke mogelijkheden er waren voor zonne-energie. Niet alle daken van de kerk waren even geschikt. Zo kun je zonnepanelen bijvoorbeeld lastig op glad dakleer bevestigen aangezien een groot deel hieruit bestond. Samen met de dakdekker van de kerk hebben we gezocht naar de beste oplossing om de panelen toch op dakleer te kunnen bevestigen.


Monitoring
In de hal van de kerk hangt een display waarop de bezoekers kunnen aflezen wat de opbrengsten zijn van de panelen, en hoeveel uitstoot van schadelijke stoffen op die manier wordt voorkomen. Ook wordt zo zichtbaar hoeveel kosten de kerk bespaard. Met een totaal geïnstalleerd vermogen van 12750 Wattpiek kan de kerk met de zonnepanelen per jaar 11.500 kWh zelf produceren.